Tuesday, 13 November 2012

Tutorial : Cara Menggunakan BlockQoute


hai..

hari ni isha nak ajar korang cara menggunakan blockqoute . blockqoute tuh apa ? 
yang tak tahu ni mesti newbie kan ? 
blockqoute tuh sejenis kota yg cute miut ciut dalam blog . mcm ni 
KLIK SINI
omey tak ? camne nak buat ? 
ok.. buat mcm ni 

1- korang taip mcm biasa tau
2- then korang high-light kan ayat yg korang nak jadikan blockqoute
3- tekan " tengok gambar k 
4- cer preview , kalau jadi teruskan menulis entry mcm biasa ya


*kalau tak menjadi blockqoute korang tuh , mybe korang tak masukkan lagi kot code blockqoute tuh .
KLIK SINI untuk cari kod for blockqpute ya 

hope faham :)

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Simple Blockqoute


hai korang

hari ni tetibe terlebih rajin nak buat tuto about blockqoute ni..
blockqoute mcm ni hah 
Hai im Isha . Tuh nama gedik , nama tak beberapa gedik aRisha :)
nama takde gedik nik nur arisha 
lol.. mengarut sudah .
tapi tuh jenis blockqoute yg lain , bukan yg jenis simple...

lets do the tutorial 

1- dashboard -> template -> edit html -> prooced -> tick  Expand Widget Templates. 
2- tekan ctrl f (serentak) untuk memudah kan korang cari kod ni
.post blockquote {
3- jumpa ? ok bagus ! now korang pilih lah blockqoute mana yg korang nak guna k 
dah pilih copy and pastekan di bawah kod yg korang cari tadi ya

without background 
contoh 
border: 4px
dotted #fbd5dd;
padding: 7px;  }
 with background
background: url(http://3.bp.blogspot.com/-q7i_-ym1n3Y/Tu6rjg6xsbI/AAAAAAAADmY/0gFN3QO8WJ8/s1600/pinkvintage.png);
border: 4px dotted #fbd5dd;
padding: 7px;
}
4- preview kejap , kalau menjadi save ya :)

NOTE
 purple - kalau tak suka dengan ketebalan border yg isha bagi tuh , tukar lah ek 
biru - warna border korang . boleh tukar warna DI SINI
pink - kalau tak suka dengan background yg isha kasi , boleh lah cari mana2 background yg korang suka ek. 

hope menjadi 

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Remove Word Verification Di Blog


hai 

ok, mesti ramai tak tahu apa itu word verification ni terutama newbie
bende ni ada dekat komen blog korang . 
bila someone nak komen blog korang , lepas dah tulis apa semua tuh , tekan publish tetibe lah pula keluar satu bende ni yg kene isi dulu untuk di publishkan comment tuh...
cuma isi huruf2 yg pelik ...
bende ni sangat lah menyusah kan

tadi , isha sesaja lah check entry2 isha sebelum ni , bila scroll bahagian komen tuh , ada nampak sorang abg ni ckp yg blog isha ada bende alah ni !!!
what ? apa bende word verification tuh ?
isha try lah tanya kawan isha , dia pun tak tahu , last2 search google jela..
lepas dah tahu , cepat2 remove bende tuh..
isha tak perasan pun selama ni yg bende alah tu ada dekat blog isha , sebab selama isha komen , takde bende pun yg keluar , mybe sebab isha tuan blog ni dia tak keluar kot ^_^

meh sini isha nak ajar cara nak removekan bende tuh ,
senang jee

1- dashboard -> setting -> post and comments 
2- scroll bawah sikit , dekat bahagian comment tuh , nampak tak "show word verification" ?
kalau nampak bagus , tekan tuh tukarkan kepada NO !
3- save settings

siap !!! 

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial PhotoScape : Edit Gambar Guna PhotoScape


hai korang ...
isha bosyan ni
tak tahu nak buat apa..
tadi hujan , now dah berhenti

ok.. bagi siapa yg tak tahu macam mana nak guna software photoScape ni ,
sini isha ajar satu persatu..
siapa yg takde photoScape lagi tu , boleh KLIK SINI

ok now , isha nak ajar cara nak edit gambar bagi cantik !!!

1- buka dulu photoscape , then clik EDITOR
2- tengok gambar bawah ni
pilih gambar dulu , pilih gambar yg korang nak edit tuh , tengok dekat tepi photoscape 

nampak tak segala jenis macam  yg ada dekat bawah tuh ?
ok , guna kan lah ek..
isha selalu guna bright,colour [brighten , deepen , contrast enhancement]
kalau gambar korang blur sikit , guna lah sharpen ya :)
kalau korang klik filter, mcm2 korang boleh buat . nak blur kan gambar and macam2 lagi effect yg boleh buat .
nak letak frame ? nampak tak tepi photoscpe tuh ada tulis "no frame" , hah ! tekan tuh, korang pilih la mana2 frame ya..

ok now , tekan objeck pula , korang boleh tulis dekat gambar tuh , letak objek mcm love or something else 
tengok gambar bawah ni 
yg bentuk T tuh , untuk tulis ayat dalam gambar , contohnya mcm dalam gambar tuh , ada nampak tak ishasweetyluvu.blogspot.com ? hah.. T tuh lah isha guna 
cer korang cuba yg lelain.. try and arrow .. hehe

then , korang nampak tak crop
hah ! tu untuk crop mana2 bahagian yg korang tak suka :)

tools pula , isha jarang guna , guna pun paint brush tu je :)
kalau tak guna for edit gambar pun tak pa :)

hasil nya
ni gambar asal
selepas edit 

hope korang faham lah ya... 
tak tahu ya :)
bye

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Post Title and SideBar Bershadow


haip !!!

ok now , isha nak ajar cara nak shadow kan tulisan dekat sidebar and post title :) 
follow this step !!!

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template 
2- tekan ctrl f (serentak) untuk cari kod ni 
h3.post-title {
kalau tak jumpa , boleh cari kod ni juga 
 .post h3 {
3- dah jumpa ? bagus ! now copy pula kod ni then pastekan di bawah kod yg korang cari tadi ya
 text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;
untuk sidebar nya pula , cari code ni h2 { ,
then copy pula code ni  text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF; then pastekan di bawah kod tuh ya :)

4 - preview kejap , kalau menjadi cepat2 save !

warna shadow boleh ditukar DI SINI 

NOTE
 bagi sesiapa yg tak jumpa dua2 kod tuh , boleh cari h3 
then pastekan kod  text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF; ni k .
effect nya tulisan di post title and sidebar korag akan bershadow dengan warna pilihan korang :)
preview kejap , kalau jadi save

hope menjadi 

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Post Title Bergerak Ke Kiri


hai semua..
tutorial again !!

ok. now isha nak ajar macam mana nak buat post title yg bergerak mcm isha tuh :)
ok.. lets do the tutorial !!!

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick  Widget Expand Templates
2- tekan ctrl f (serentak) untuk cari kod ni
<b:includable id='post' var='post'> 
 3- dah jumpa ? bagus ! now korang ada nampak tak kod yg mcm ni dekat bawah kod <b:includable id='post' var='post'> ? highlight kan semua kod tuh dan DELETE ! 
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3>
</b:if>  
4- dah delete ? now copy kod ni dan paste kan di tempat yg korang delete tadi tuh k :)
 <b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if> 
5- cer preview .. kalau menjadi cepat2 save !!!

hope menjadi

=GOOD LUCK= 

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Background For Post Title



hai semua...
isha dapat request dari akak aliaa
banyak nya request akak .. hehe.. isha try ya..

ok.. now kita buat background for post title ya yg mcm isha tuh..
follow this step

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template 
2- tekan ctrl f (serentak) untuk memudahkan korang cari kod ni
.post-title {
3- jumpa tak ? kalau jumpa bagus la.. now copy kod ni pula . 
lepas tuh pastekan kod ni di bawah .post-title { tuh ek 
background: #F6CED8;
border-left: 30px solid #F5A9D0;
border-right: 30px solid #F5A9D0;
font-family: century gothic;
text-align: center;
color:#2A0A12;
font-size:18px;
padding-bottom:5px;
margin-bottom:3px;
-webkit-transition-duration: 1.0s;
border-bottom-left-radius: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
}
4- preview kejap , kalau jadi cepat2 save tau !!!

NOTE 
pink - kalau tak suka warna yg isha suggest kan tuh boleh tukar :) TEKAN SINI
biru - kalau korang nak ubah ketebalan kotak post title tuh , boleh je.. tp kedua dua border left and right mesti sama k :)

hope menjadi

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial PhotoScape : Cara Download PhotoScape


hai korang.. 
tetibe isha terasa nak ajar korang cara download photoScape 
mybe ramai yg dah ada kan..
yang tak ada meh sini , scroll sampai bawah ya...

photoScape ni selalunya diguna untuk mencantikkan gambar . 
untuk pengguna blogs selalunya nak buat banner dekat sini pun boleh :) 
lets download its !!!

1- KLIK SINI untuk download photoScape
2- ikut gambar ni ya
korang tunggulah beberapa minit.. mybe seminit kot. sebab proses download ke dalam laptop korang tengah berlaku...
dah siap download ? ok.. tekan apa yg korang download tuh , 
selalunya ada dekat dalam download files , cari je dalam tuh . 
dah tekan tuh kan , nnt keluar mcm ni kan ? ok , ikut gambar ni
tekan next step , lepas tekan next step , nnt keluar bende lain pula , still tekan next step ya :)
lepas tekan next step yg kali kedua tuh , keluar mcm ni kan ? tunggu k sampai habis download . 
lepas dah sekian lama menunggu , nnt jadi mcm ni , tekan install now :)

Dah Siap !!! 
Tak tahu mcm mana nak guna ? 

hope menjadi 

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Music : Cara Ambil Url Lagu Di Youtube


still tak dpt tidur di 1.34 pagi..
hehe..

so now , im do the tutorial ^_^
i think this very important for newbie :)
yeah , so lets do the tutorial

1- hangpa pergi lah dulu YOUTUBE *cari lagu yg korang suka k untuk di buat masuk dalam blog 
pastikan jangan ambil video yg panjang dan please ambil yg ringan2 je ek.. 
ambil mcm video lirik lagu tuh ke..
jangan ambil yg official punya lagu.. conform tak menjadi ! 
2-  ikut step ni :-
1- SHARE
2- EMBED
3- USE OLD EMBEB CODE
4- klik 560X315
5- copy only url yg baris kedua biasanya url tersebut ada , yg pasti start copy from " hingga ?

now korang dah pandai cari url lagu :)
camne nak letak lagu ? KLIK SINI

hope faham

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tips : Cantik Seperti Lisa Surihani


Tumblr_m3uxzyzsag1r5vbh2o1_500_large

hoi hoi 
di tengah malam 12:56 , sikit lagi nak pukol satu..
isha jumpa satu tips ni..
korang nak tak cantik ?
nak cantik mcm lisa surihani tak ? *haha.. aku mengarut pi tambah lisa 
jum ikut tips ni !!!


mencuci muka 2 kali sehari pagi dan malam 
tidak akan tidur dalam keadaan meke up yg tebal yg mengalahkan badut hidung tomato 
selalu minum air suam , pati teh hijau dan buah buahan 
tak minum kopi dan air berkabonat "cola , pepsi "
menggunakan penyegar mata supaya lingkaran hitam bawah mata hilang 
memakai topeng muka (mask) *topeng ultraman amat digalakkan ><* 2 kali seminggu 
menggunakan penyental muka (scrub) di kawasan zon T wajahnya 

serious cakap , isha tak tahu apa itu scrub la.. penyegar mata la... sebab isha tak pakai lah bende2 untuk muka ni.. 
mama tak kasi . elok2 muka takde jerawat , bila pakai dah pakai habis muka berminyak lah. berjerawat la. itu la.. ini la..
mama isha pun tak pakai bende2 ni semua..
so , lagi elok korg jangan pakai pape..

yang jadi jerawat nya sebab muka korang yg berminyak tuh , 
kalau berminyak cepat2 lah lap k.. jangan biar dia bercampur dengan habuk or kuman2 di udara , sebab tuh lah jerawat tumbuh ^_^
ni yg isha selalu guna..
my mom said it to me :) 

bye

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !