Saturday, 24 November 2012

Tutorial : New Style Of Sidebar (ver 1)


hai semua..

serious cakap.. benci dengan TL isha dekat twitter tuh..
duk kutuk2 kpop... so off twitter on blog..
release tention jap..

k now.. nak teach korang buat sidebar macam ni
cantik kan ?
meh isha ajar..
like sikit :)

1 - dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template
2 - tekan ctrl f (serentak) untuk memudahkan korang cari kod ni 
simple template and adik beradik dengan nya
 h2 {
denim template 
.sidebar h2 {
minima template
h2 {
 3 - dah jumpa ? korang ada perasan tak bawah kod tuh ada tak ayat mcm bawah ni ? kalau ada delete ya 
simple template ^
denim template ^

4 - ok now !!! time tu copy the code.. copy code ni then paste di bawah code yg korang cari tadi ya 
*untuk copy code high-light code then tekan ctrl c (serentak)
padding:10px;
margin:10px;
 background: url(URL BACKGROUND);
border-left: 5px #000000 solid;
border-right: 5px #000000 solid;
border-top: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
padding: 5px;
font-size: 12px;
color:#000000;
font-family: Verdana;
letter-spacing:1px;
text-align:right;
}
 5 - cer preview kejap.. kalau jadi cepat2 save la ek :)

NOTE
pink - pi cari mana2 gambar yg cantik untuk jadi background :) ambil url ya 
kalau malas nak cari , KLIK SINI
blue - tu kod warna untuk border sidebar korang.. KLIK SINI untuk dapatkan kod warna
red - size font . kalau nak besar , tukar lah sendiri :)
orrange - warna font korang :) pi klik link dekat atas tadi 
purple - jenis font.. kalau tak suka yg isha bagi , boleh tukar... korang pergi microsoft word. dekat situ ada banyak font yg cantik2 kan ? ambil je mana yg korang nak
green - tukar tempat text . right , left , center 

hope menjadi

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Freebies : Header Yang Awesome


holla

penat *lap dahi
penat juga buat header ni..
penat nak perah idea camna nak edit.. huhu

nah.. ambil lah header yang awesome *ceyh.. awesome :P
handmade k..
so please bagitahu klaau ambil..

to lelaki...

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Cara Masukkan Header


hai :) 

ok.. now nak ajar cara masukkan header.. 
i think semua dah tahu except newbie..
so this tutor is very special for newbie 

so now.. how to masukkan header yg comel dalam blog ? 

1 - dashboard -> layout
2 - k now.. berpandukan gambar bawah ni yaa.
ok , nampak tak tajuk blog korang dekat mana2 kotak tu ? 
kalau nampak klik "edit"
nnt keluar lah satu page dia suruh isi "blog title" "blog description" "IMAGE
hah.. now kita masukkan header yg cute tu
kan dia ada tanya "from your computer" or "from a web" kan ?
kalau korang dah download header tuh dalam komputer , tekan lah "from your computer"
kalau korang mls download or just ada url image je , isikan url tu dekat bahagian "from a web" 
sebelum tekan save , pastikan "placement" header korang tu "Instead of title and description" ok :)
tunggu dia looding sampai habis baru save

faham ke tidak ? tak faham tanya ya newbie :)

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !