Friday, 16 November 2012

Tutorial : Gambar Jadi 3 Benda Bila Cursor Sentuh


hai semua 

ok.. now isha nak ajar tutorial 3 in 1 
yg 3 in 1 nya ialah bila cursor sentuh gambar yg ada dlm blog korg akan bertukar jadi
- blur
- melengkung
- bershadow

mcm ni lah jadinya bila cursor sentuh gambar korang

lets do the tutorial

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template
2- tekan ctrl f (serentak) untuk cari kod ni
/* Header
 3 - dah jumpa ? bagus ... now copy kod ni then paste di atas kod yg korang cari tadi
*untuk copy , high-light semua code then tekan ctrl c (serentak)
/*------ IMAGE ANIMATION------*/img {filter:alpha(opacity=100);-webkit-transition-duration:.5s;} img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .6; -webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #000000; -moz-box-shadow: 0px 0px 20px#000000; -webkit-border-top-right-radius:30; -webkit-border-top-left-radius:30; -webkit-border-bottom-right-radius:30; -webkit-border-bottom-left-radius:30;}img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .60; border: 1px solid#000000; border-radius: 50px; -moz-border-radius: 50px;}-moz-opacity:1.0;opacity:1.0;}img:hover {filter:alpha(opacity=80);-moz-opacity:0.80;opacity:.80;}u {text-decoration:underline;border-bottom: 2px dotted #ff0080;padding: 0px;}
4- k now preview kejap.. kalau jadi save !!!

NOTE
pink - korang tukar lah warna shadow yg korang suka . untuk tukar KLIK SINI

hope menjadi

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Change Your Scrollbar At Blog


hai ^_^

tetibe lah pula mata isha ni ngantuk pukol 10.45 ni apesal ?
selalu pukol 5 tak tidur lagi..
hmm.. kes tak tidur siang lah ni..
huhu. jgn lah tetidur.. 
sbb hari ni playfull kiss (k-drama) episod yg best !!!
cerita ni dah tengok kali kedua :)

ok.. dah tersasar jauh dah..
haha.. korang nak scrollbar mcm isha ni ?
btw scrollbar tuh apa ? alah.. bende alah yg kawal turun naik blog tuh laaa
tengok tepi sekali ----------> 

ok.. follow this step !!!

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed
2- tekan ctrl+f (serentak) utuk memudahkan korang cari kod ni
/* Header 
3- dah jumpa ? ok now.. copy this code and paste it di atas code yg korang cari tadi
*untuk copy code ni , high-light dulu semua kode , then tekan ctrl c (serentak)
::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #000000;}::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #FFFFFF;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;}
  4- preview kejap.. kalau jadi bagus lah.. and save !

--------------------------------------------------------------------

yg tak jadi tuh try cari kod ni pula  ]]></b:skin> atau  a:hover { atau  a:link {  
 jumpa tak salah satu kod ni ? kalau jumpa paste kan code yg atas tuh sebelum kod yg korg cari ni (di atas)
preview kejap. kalau jadi save !!!

NOTE
pink - boleh ubah saiz scrollbar korang
purple - warna background scrollbar boleh tukar DI SINI
red - warna scrollbar (atas background) boleh tukar. klik link atas ^

hope korang faham and menjadi

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : New Welcome Board


hai ^_^
siapa baru balik from bercuti ?
best nya..
huhu.. isha balik kampung pun hujung bulan 12.. 
tu pun sbb pak cik eden mau nikah..
kalau dia tak kahwin.. hmm.. terperap jelah dlm bilik semak mcm stor ni..
haih

ok.. apa tu new welcome board ?
dia mcm ni..
*klik gambar di bawah untuk tumbusaran 

lets do it !!!

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template
2 - tekan ctrl f (serentak) untuk memudahkan korang cari kod ni 
<body>
atau 
<head> 
3- now copy pula kod ni then paste kan di atas kod tadi 
*untuk copy kod ni , high-light dulu kod ni , then tekan ctrl c (serentak)
 <div style='position: static; font-family: Verdana; font-size: 14px; width:100%; position:fixed; padding:3px; background: #000000; opacity:100; color:#ffffff; font-size:12px;'><center>APA KORANG NAK CAKAP ?</center></div>
4- preview kejap .. jadi tak ? kalau jadi cepat2 save !!!

NOTE
pink - tukar lah forn kalau tak suka yg isha kasi.. nak cari fonr senang korg buka microsoft word and pilih font mana korang suka k.. 
blue - warna background nya.. tak suka ? tukar DEKAT SINI
yellow - tuh colour font . tak suka dgn isha suggest , klik link atas ni ^
hijau - tulis lah ucapan apa korg nak berucap dekat situ...

hope menjadi lah ye

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Header Kekiri atau Kekanan *mcm blog isha


hai ^_^

nak buat header hover macam isha ke ?
yg bila cursor sentuh header isha ia akan kekanan...
nak ?
jum isha ajar .

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed
2- tekan ctrl f (serentak) untuk cari code ni
h1.title {
atau
 #header h1 {
3- jumpa salah satu kod atas ni ? bagus ! now copy pula code ni then pastekan di atas code tu
*untuk copy url , high-light url , then tekan ctrl c (serentak)
#header:hover {padding-right: 50px;-webkit-transition-duration: 0.5s;}
4- preview dulu.. kalau takde errow , save !!!

NOTE
 purple - yg tuh isha bagi dia kekanan mcm isha.. kalau nak ke kiri tukar jadi left
pink - korang boleh tukar 10 20
biru - kalau nak lambatkan , tukar lah jadi 1 2 or 3 or what ever

kalau tak jadi tanya isha k :) 
hope menjadi lah hendaknya...

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !