Tuesday, 6 November 2012

Tutorial Music : Letak Lagu Dalam Blog


assalamualaikum
 haihai

ok.. now nak buat tuto about music..
ramai suka music.. kalau korang pergi mana2 blog mesti ada backgraound music kan
blog isha takde.. sebab takut blog berat jika tambah music :)

ok.. lets do the tutorial...

1- dashboard -> layout -> add gadget -> html/javascript
2-copy cod ni then paste kan ke ruang html tuh 


<object width="160" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rtOvBOTyX00?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/rtOvBOTyX00?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="160" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


3- save and preview k blog korang :)


NOTA KEPALA LUTUT

warna merah tuh , korang boleh ubah saiz player nya.. nak tahu size ? 
KLIK SINI

yang warna pink tuh , korang boleh ambil url lagu yg korang nak dekat YOUTUBE k :) 
buat macam ni 

tekan share -> embed -> tick old embed code -> copy url 



hope korang faham...
byeee

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial Music : Jenis Jenis Youtube


holla holla

saya boring.. so selagi boleh buat tuto , selagi tuh buat...
isha nak banyakkan tuto dalam blog isha ni :)

ok.. now nak tunjuk dekat korang size2 music player untuk blog korang...
yelah kan.. ada sesetengah org suka size yg kecil untuk blognya.. ada yg suka yg besar...

ok.. look this !!!


WIDTH : 900
HEIGHT : 25

WIDTH : 300
HEIGHT : 25
WIDTH : 160
HEIGHT : 25
WIDTH : 60
HEIGHT : 25
WIDTH : 30
HEIGHT : 25

that all
bye 

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Cara Nak Buat ChatBox Di Blog


assalamualikum
hoya hoya
lol

ok.. isha nak ajar korang macam mana nak dpt kan chatbox mcm dekat sidebar isha ni
hoho...nak juga ?
chat box ni senang untuk para blogger berinteraksi :)

ok.. first korang tekan cbox *tengok anak panah dalam gambar*


dah tekan ? nnt mesti keluar mcm ni kan ?
ok. now ikut step dalam ni k :)

step 1 - tekan sign up 

step 2 - tengok gambar bawah ni :)

step 3-  lepas dah daftar apa semua tuh.. log in yeee :)

step 4 - tengok gambar ni

step 5 - now.. korang dah boleh pilih warna apa untuk chat box korang...
klik pada kotak yg ada #FFFFF tuh then letak cursor dekat warna yg banyak2 tuh ek...
lepas dah siap then tekan apply...
lepas dah apply ada dia ckp "get your new code" kan... ok.. tekan tuh
ok.. now ada kod yg dia kasi.. now copy dulu kod tuh !!!!

step 6- dashboard -> layout -> add gadget -> html/javascript 
then paste kan kod yg korg copy tadi ek..
yang tittle tuh korang boleh isi .. mcm "chit chat" , "chatbox" etc 
tekan save arrengement tau :)
cer view blog korang..
jadi tak :)

kalau jadi that means isha dah pandai ajar org..
hehehe

please follow -> komen -> like 

*sori tuto kali ni panjang.. tapi korang faham kan :)

bye..
peace ^_^

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

TUTORIAL : Ayat Dibawah Selepas Entry :)


hai.. 
selagi mata isha tak ngantuk.. selagi tuh nak menaip..
ku keseorangan di bilik..
huhuhu

sekarang ni isha nak ajar macam mana nak buat setiap entry ada ayat di bawah
macam penutup laa
setiap karangan kene ada penutup :) 

tengok anak panah tunjuk dekat mana..

ok .. ikut step di bawah ya

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed 
2- tick (
<data:post.body/> then paste dekat kotak no 2 ni 
*klik untuk besarkan*
4- jumpa tak ?
kalau dah jumpa copy kod ni pula <hr/><center>AYAT KORUNK</center><hr/> 
kod ni korang paste dekat bawah kod tadi k :) 
5- siap !!! tekan preview dulu.. kalau jadi or takde masalah , baru save yaaa :)

NOTA KEPALA LUTUT
yang warna pink tu , tukar ayat korang sendiri ye..
tengok gambar yg pertama tuh :)

hope menjadi..
bye :)

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

TUTORIAL : Link Warna Pelangi


holla !!!
di pagi hari pukol 1.48 pagi ni..
mata eden tak boleh nak pejam..
huhuhu,, so isha bangun balik from katil pergi capai laptop...

ok... now.. isha nak ajar buat link korang jadi warna warni..
macam rainbow gitu..
try kau letak cusor korang DEKAT SINI
nanti dia jadi lip lap lip lap kan..
hahaha.. tuh lah yang isha nak ajar :)

hope korang faham..
first time mengajar orang ni

ikut step di bawah :)

1- dashboard -> layout -> add gadget -> html/javascript
2- dah buka html tuh ? ok now copy kod ni pula k  *ctrl+c*
then paste dekat kotak yg besar tu k.. yg tittle tuh korang boleh tinggalkan :)

<script src="http://fwzynn.googlepages.com/rainbow.user.js" type="text/javascript">/*********************************************** * Script edited by Ynn at http://fwzynn.blogspot.com/* Please keep this notice intact***********************************************/ </script>

3- tekan save !

jadi tak..
hope korang faham lah ye 

buboi..
peace ^^

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !