Wednesday, 28 November 2012

Tutorial : Cara Pasang Blogskin Pada Blog


hai.. isha dapat request from aimie..
dia try pasang blogskin dekat blog dia yg kedua..
tp asyik tak jadi je..
isha buat jadi je..
ni blog isha yg kedua ...
terasa nak pakai blogskin :)
tak wajib follow
sebab isha meroyan dalam blog tuh.. haha
MUST FOLLOW BLOG Ishasweetyluvu
hehe

CARA DAPATKAN CODE BLOGSKIN
1 - KLIK SINI dulu untuk dapatkan skin yang comel untuk blog korang
*pilih lah yang mana yg berkenan di hati*
*boleh klik image tu untuk preview*
2 - dah jumpa yg comel ? ok.. scroll ke bawah sikit. then nampak tak mcm dekat pic bawah ni
klik "Blogger Main"
3 - bagi pengguna google Chrome , bila dah tekan "Blogger Main" tu akan keluar mcm ni.
Kalau yang lain tak tahu la.. hehe
tekan tau yg anak panah tunjuk tu
4 - nanti dia keluar satu notepad yg penuh dengan code kan ?
hah ! copy SEMUA code tu

CARA PASANG BLOGSKIN DALAM BLOG
1 - dashboard -> template -> scroll sampai bawah
> klik "Revert To Classic Template" *oren
> klik "Revert To Classic Template"  *biru
2 - high-light semua code dalam edit html tuh...
3 - DELETE SEMUA !
4 - paste kan code yang korang copy from notepad tu
5 - preview kejap :)
6 - kalau ok.. korang dah boleh ubah code2 tuh ya :)

CARA KEMBALIKAN BLOG KEPADA YANG ASAL
1 - just klik "upgrade template"
and semua akan kembali seperti yang asal

NOTE
bagi isha blogskin memang lah cantik.. tapi ia susah sikit dari segi nak masukkan apa2 widget
sebab bila korang dah pakai blogskin , automatik "Layout" korang akan hilang..
so , korang hanya ada "edit html" . kat situ jelah tempat korang nak mencantikkan blogskin korang tu

bagi yang tak beberapa mahir dengan mengubah code2 di edit html tu , hmm isha nasihatkan just guna simple template ke, denim template ke.. dan mcm2 lagi..
isha nasihat mcm tu bukan bermaksud isha dah tarrel pasal blogskin2 ni.. TAK ! 
tak tarrel mana pun.. just tahu basic2 je..

and one more thing.. dont know lah betul ke tak..
kawan isha cakap.. siapa yg baru pasang blogskin ni follower akan hilang..
betul ke ?
or widget follower tuh je yang hilang ?
isha rasa tak hilang kot... mybe just hilang widget follower tu je..
follower still ada di bahagian dashboard korang..
kan dekat situ ada tulis berapa follower , post dll

hope menjadi...

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Cara Link-kan Gambar Untuk Ke New Tab


hai :)
baru balik from tusyen

n terus buka lappy untuk ajar cara nak link kan gambar untuk ke new tab
tutorial ni selalu digunakan kepada yang join mana2 contest or giveaway :) 
hmmm.. let me give some example..
klik gambar bawah ni kejap
hah ! dia ke new tab blog isha kan..
tutorial ni ada 2 part.
- di dalam entry 
- di sidebar blog

DI DALAM ENTRY
1 - dashboard -> create a new post -> then tulis entry macam biasa
2 - bila sampai part nak link kan gambar untuk ke new tab , ikut step ni
klik "insert image" , then upload lah picture tu , kalau korang download gambar tuh klik "choose files"
kalau yang tak download , just ada url gambar , klik "from a url" and paste kan url gambar dekat kotak yang disediakan
then tekan "add selected"
3 - now kita nak link kan gambar tuh , 
korang klik or high-light gambar tuh sampai jadi warna biru 
then cepat tekan "link" 
now isikan link yang nak ke new tab
BUKAN URL IMAGES TERSEBUT !
tinggalkan tempat "text to display" . jangan isi apa2 ek tempat tu .
4 - tada.. dah siap.. cer preview kejap.. and klik gambar tu.. jadi tak ?
kalau jadi sila teruskan menulis entry tu :)

DI SIDEBAR BLOG
1 - dashboard -> layout -> add gadget -> pilih images 
2 - ok.. yg ni bagi yg download image tu
> isikan title
> isikan link yg nak ke new tab 
> tick "from your computer
> klik "choose file" . so pilih lah gambar yg korang nak tu
> tunggu habis looding 
> save !

3 - yg ni pula untuk yg cuma ada url gambar *yang mls nak download*
> isikan title 
> isikan link yang nak ke new tab . BUKAN URL IMAGE TU !
> tick "from the web......."
> so isikan URL GAMBAR TU 
> tunggu habis looding
> save

so now.. dah tahu ?
faham ?
menjadi tak ?
kalau jadi.. bagus laaa

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !