Wednesday, 14 November 2012

Tutorial For Facebook User : Letak Like Disetiap Entry


hai...
tetibe rasa lapar tadi , so now im with roti bakar disapu batter and peanut batter ^_^
nak ? buat sendiri :>

ok , now isha nak ajar macam mana nak letak like button dekat setiap entry ...
mcm isha ni ^_^
like ek :)
lets do the tutorial 

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template
2- tekan ctrl f (serentak) untuk memudahkan korang cari kod ni 
<data:post.body/>
3- jumpa ? bagus !!! now , copy pula kod ni kemudian pastekan di bawah code tadi 
 <iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
4 - preview kejap . kalau jadi save !

hope menjadi 

=GOOD LUCK= 

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Buang Virus Dalam Blog (ver 1)


hai semua

bmok.. this tutorial very important for all bloggers !!!
virus adalah sesuatu yg sangat bahaya di dalam dunia komputer ni *lol dunia komputer
soo.. kalau dah ada virus kene buang !!!
blog korang ada tak virus ?
nak tahu mcm mana blog korang ada virus ?
senang je
lets do the tutorial !!

1- dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template 
2- tekan ctrl f (serentak) untuk korang cari kod kod di bawah ni

mommypinky85
atau
 ripway 
atau
 nikbir


3 - kalau salah satu kod di atas ni ada dekat edit html korang DELETE
sebab bende tuh lah yg menyebab kan virus ada di blog korang !
PLEASE DELETE !

4 - lepas dah delete , save kan :)

now , blog korang dah takde virus ^_^
isha cek semua ni dekat edit html , semua kod ni takde , alhamdulillah :)

PERINGATAN !!!
blog siapa yg guna energy saving mood , korang digalakkan buang tutorial tuh. sebab ada sesetengah code boleh buat blog korang ada virus :) 

hope menjadi

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Tukar Font Di Blog Korang


hai ^_^

ok.. cer tengok sidebar isha ->
cantik tak font dia ?
nak tak font yg lain dr yg lain ?
korang boleh ubah font mengikut tulisan yg korang suka
lets do the tutorial !!

1- Dashboard -> template -> edit html -> Tick expand widget template 
2 - tekan ctrl f (serentak) untuk cari kod ni
#content-wrapper {
3 - jumpa ? good job ! now pastekan kod ni di bawah kod tadi !
 font-family: Harrington;
4- preview kejap , kalau jadi save it !!!

NOTE  
pink - korang tukar lah font yg korang suka :)
nak cari font pergi microsoft word korang.. kat situ kan banyak font yg omey2 ..
hehe..

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Cek Harga Blog


hai 
ok.. tutorial again
tetibe teringat lah pula pasal harga blog ni..
so nak share dengan korang ^_^

isha tak boleh nak ajar dengan tunjuk gambar...
sebab line hari ni sunggu sungguh lembab seperti kura kura naik atas siput -,-
so.. ikut jela ek apa yg isha tulis !!

1- korang TEKAN SINI 
2- dah tekan ? ok.. nampak tak dia ada tulis "How much is your website worth?"
ok.. korang letak link blog korang dekat situ ya....
3- lepas dah letak link , tekan "Value
4- tadaaaa.. dah keluar harga blog korang kan ?
share lah berapa ^_^

isha punya gila murah la...
RM 1 241.68 !!!
murah gila arrrr ... i know korang punya lagi mahal kan ?
kalau isha jual  blog ni , mybe boleh beli macam2 barang kpop *peace*
haha...
serious ni.. siapa mau beli ? lol 

hope menjadi 

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial For Twitter Users : Burung Biru Terbang Di Blog


hai !!
now dekat rumah semua dah tidur ..
me ? haha.. mmg tak la.. 

ok.. this tutorial for twitter users yg nak letak kan link twitter nya di blog
ada macam2 cara , tp yg ni lah paling cute !!!
burung biru boleh terbang sesuka hati dalam blog !!!
jum buat !!!

1- dashboard -> layout -> add gadget -> pilih html/javascript
2- copy code di bawah and pastekan di ruangan html tuh ya 

korang boleh pilih warna untuk burung tu ^_^

BLUE 
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/exeloph/file/Twitterbang.js"></script> <script type="text/javascript"> var birdSprite="https://lh3.googleusercontent.com/_6TkGtddC4V4/TWCplect9lI/AAAAAAAAADI/6tK12S_REt8/bluetwit.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "LINK TWITTER KORANG";var tweetThisText = "LINK URL BLOG KORANG";tripleflapInit();</script>
PURPLE
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/exeloph/file/Twitterbang.js"></script> <script type="text/javascript"> var birdSprite="https://lh3.googleusercontent.com/_6TkGtddC4V4/TWCovz6HiKI/AAAAAAAAACk/HouI2e4kE9c/purple.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "LINK TWITTER KORANG";var tweetThisText = "LINK URL BLOG KORANG";tripleflapInit();</script> 
 RED
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/exeloph/file/Twitterbang.js"></script> <script type="text/javascript"> var birdSprite="https://lh5.googleusercontent.com/_6TkGtddC4V4/TWCovySxGkI/AAAAAAAAACo/Q1lEVEwc0h0/red.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "LINK TWITTER KORANG";var tweetThisText = "LINK URL BLOG KORANG";tripleflapInit();</script>
3- save !! cer tengok ada tak burung tuh dalam blog korang ? 
hehe

NOTE 
Pink - ambil link twitter korang ya
biru - letak link blog korang 
hope menjadi

=GOOD LUCK= 

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

Tutorial : Buat Border Untuk Follower Widget


hai ^_^
di tengahari yg cerah dan agak mendung ni , tekak isha nak minum cool station lah pula...
haih, nak pi beli jauh. time tusyen jela boleh beli sebab time balik lalu depan kedai tuh...
coklat oreo !!!

ok.. now isha nak ajar cara buat border dekat follower widget korang..
isha nak tunjuk contoh , tp line lembab sesangat sekarang ni.. huhu. sorry
korang try jela ek :)

lets do the tutorial !!!

1- Dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template 
2- tekan ctrl f (serentak) untuk memudahkan korang cari kod ni 
]]></b:skin>
3- dah jumpa ? ok good job ! now copy pula kod bawah ni dan paste kan DI ATAS kod tadi !

#Followers1 .widget-content{
height:auto;
width:auto;
background:#9172EC;
border-bottom-left-radius:25px;
border-bottom-right-radius:25px;
border:2px solid #B93B8F;
}
4- cer preview kejap , kalau jadi save lah ! 

NOTE
pink - kalau tak suka dengan border and background isha dah buat tuh , boleh tukar DI SINI

hope menjadi !!!

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !