Tuesday, 13 November 2012

Tutorial PhotoScape : Edit Gambar Guna PhotoScape


hai korang ...
isha bosyan ni
tak tahu nak buat apa..
tadi hujan , now dah berhenti

ok.. bagi siapa yg tak tahu macam mana nak guna software photoScape ni ,
sini isha ajar satu persatu..
siapa yg takde photoScape lagi tu , boleh KLIK SINI

ok now , isha nak ajar cara nak edit gambar bagi cantik !!!

1- buka dulu photoscape , then clik EDITOR
2- tengok gambar bawah ni
pilih gambar dulu , pilih gambar yg korang nak edit tuh , tengok dekat tepi photoscape 

nampak tak segala jenis macam  yg ada dekat bawah tuh ?
ok , guna kan lah ek..
isha selalu guna bright,colour [brighten , deepen , contrast enhancement]
kalau gambar korang blur sikit , guna lah sharpen ya :)
kalau korang klik filter, mcm2 korang boleh buat . nak blur kan gambar and macam2 lagi effect yg boleh buat .
nak letak frame ? nampak tak tepi photoscpe tuh ada tulis "no frame" , hah ! tekan tuh, korang pilih la mana2 frame ya..

ok now , tekan objeck pula , korang boleh tulis dekat gambar tuh , letak objek mcm love or something else 
tengok gambar bawah ni 
yg bentuk T tuh , untuk tulis ayat dalam gambar , contohnya mcm dalam gambar tuh , ada nampak tak ishasweetyluvu.blogspot.com ? hah.. T tuh lah isha guna 
cer korang cuba yg lelain.. try and arrow .. hehe

then , korang nampak tak crop
hah ! tu untuk crop mana2 bahagian yg korang tak suka :)

tools pula , isha jarang guna , guna pun paint brush tu je :)
kalau tak guna for edit gambar pun tak pa :)

hasil nya
ni gambar asal
selepas edit 

hope korang faham lah ya... 
tak tahu ya :)
bye

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

2 305 org comel komen ^_^: