Monday, 12 November 2012

Tips : Blog Mau Cantik ? Sini Sini


doowoon | Tumblr

isha takde idea nak buat entry , so isha isi masa dengan buat tutorial , upgrade my blog , blog walking and i got a new things , make a Tips !!

i know blog isha tak lah selawa blog korang yg tenga baca ni , just nak share je . And this entry special to all newbie :) hope you read :) dengan tips ni , bukan bermakna blog isha ni perfect , lawa , comel etc . NO ! cuma nak share je .
ikut tips ni ya :)

1- Backgound
For newbie , make sure korang pilih background yg tak banyak corak , yg GIF tu *background gerak2* and warna yg gelap ! background ni boleh tarik pembaca untuk baca blog korang k . mybe korang boleh pilih warna pink , biru muda , purple , putih and semua warna2 yg soft k :)

2 - Header
yeah !!! header memang memainkan peranan bagi sesebuah blog . tanpa header , blog korang takkan jadi lah ! kalau nak buat or nak pilih header , please buat/pilih header yg se-simple mungkin and cute ! takmo yg crowded . biar simple , asalkan cute :)

3 - Font Di Entry
yg ni pun penting ! tulisan post korang mestilah sesuai dengan blog k . takmo besar sangat and takmo kecil sangat... sedang2 je k :) pilih normal . font pula isha syorkan arial , verdana and trebuchet k . semua tulisan tuh kemas2 . 

4 - Susunan Widget 
yang ni paling penting for new bloggers !!! korang newbie , mesti semua widget korang nak pasang kan ? but , bukan semua yg boleh dipasang. ada sesetengah tak boleh or tak digalakkan . for newbie and all bloggers , widget yg patut ada di blog korang is follow button *no follow button like tumblr* , chatbox , blog archieve and biodata "about me" tak nak widget yg mcm ni :-
 *music jenis ni jgn pasang*
    *bende2 ni jgn lah pasang. boleh hang blog korang*

5 - Jangan Guna Shoutbox yg Sliding or Hiding or Menyorok 
jangan guna shoutbox yg dinyatakan tu ! alah , shoutbox yg hide2 tuh la.. sebab apa ? sbb ada sesetengah pengunjur tak suka . isha sarankan letak je dekat sidebar blog korang tu and letak di bahagian yg senang dinampak

6 - Pemilihan Warna Blog 
korang kene bijak memilih warna for your blog . isha sarankan korang guna lah warna yg soft and ceria k :) macam pink , biru , purple and putih . 

and satu lagi jangan sesekali guna blog skin !!!
i know its look modern and nice , tapi widget2 ye banyak yg tersorok and kene buka tab lain.. menyusahkan betul . 
kalau boleh pakai jelah simple template or denim template je ok . mcm blog isha ni :) 

hope berguna dekat korang 
bye 

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

2 305 org comel komen ^_^:

  1. sangat berguna :D eh ada nampak sikit gmbar profile din kt gmbar music player tu haaha

    yang paling penting buang word verification hehe :D

    ReplyDelete
  2. tips yg mmberansangkan.. okay, thanks for the info.. =)

    ReplyDelete