Saturday, 24 November 2012

Tutorial : New Style Of Sidebar (ver 1)


hai semua..

serious cakap.. benci dengan TL isha dekat twitter tuh..
duk kutuk2 kpop... so off twitter on blog..
release tention jap..

k now.. nak teach korang buat sidebar macam ni
cantik kan ?
meh isha ajar..
like sikit :)

1 - dashboard -> template -> edit html -> proceed -> tick expand widget template
2 - tekan ctrl f (serentak) untuk memudahkan korang cari kod ni 
simple template and adik beradik dengan nya
 h2 {
denim template 
.sidebar h2 {
minima template
h2 {
 3 - dah jumpa ? korang ada perasan tak bawah kod tuh ada tak ayat mcm bawah ni ? kalau ada delete ya 
simple template ^
denim template ^

4 - ok now !!! time tu copy the code.. copy code ni then paste di bawah code yg korang cari tadi ya 
*untuk copy code high-light code then tekan ctrl c (serentak)
padding:10px;
margin:10px;
 background: url(URL BACKGROUND);
border-left: 5px #000000 solid;
border-right: 5px #000000 solid;
border-top: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
padding: 5px;
font-size: 12px;
color:#000000;
font-family: Verdana;
letter-spacing:1px;
text-align:right;
}
 5 - cer preview kejap.. kalau jadi cepat2 save la ek :)

NOTE
pink - pi cari mana2 gambar yg cantik untuk jadi background :) ambil url ya 
kalau malas nak cari , KLIK SINI
blue - tu kod warna untuk border sidebar korang.. KLIK SINI untuk dapatkan kod warna
red - size font . kalau nak besar , tukar lah sendiri :)
orrange - warna font korang :) pi klik link dekat atas tadi 
purple - jenis font.. kalau tak suka yg isha bagi , boleh tukar... korang pergi microsoft word. dekat situ ada banyak font yg cantik2 kan ? ambil je mana yg korang nak
green - tukar tempat text . right , left , center 

hope menjadi

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

0 305 org comel komen ^_^:

Post a Comment