Wednesday, 28 November 2012

Tutorial : Cara Link-kan Gambar Untuk Ke New Tab


hai :)
baru balik from tusyen

n terus buka lappy untuk ajar cara nak link kan gambar untuk ke new tab
tutorial ni selalu digunakan kepada yang join mana2 contest or giveaway :) 
hmmm.. let me give some example..
klik gambar bawah ni kejap
hah ! dia ke new tab blog isha kan..
tutorial ni ada 2 part.
- di dalam entry 
- di sidebar blog

DI DALAM ENTRY
1 - dashboard -> create a new post -> then tulis entry macam biasa
2 - bila sampai part nak link kan gambar untuk ke new tab , ikut step ni
klik "insert image" , then upload lah picture tu , kalau korang download gambar tuh klik "choose files"
kalau yang tak download , just ada url gambar , klik "from a url" and paste kan url gambar dekat kotak yang disediakan
then tekan "add selected"
3 - now kita nak link kan gambar tuh , 
korang klik or high-light gambar tuh sampai jadi warna biru 
then cepat tekan "link" 
now isikan link yang nak ke new tab
BUKAN URL IMAGES TERSEBUT !
tinggalkan tempat "text to display" . jangan isi apa2 ek tempat tu .
4 - tada.. dah siap.. cer preview kejap.. and klik gambar tu.. jadi tak ?
kalau jadi sila teruskan menulis entry tu :)

DI SIDEBAR BLOG
1 - dashboard -> layout -> add gadget -> pilih images 
2 - ok.. yg ni bagi yg download image tu
> isikan title
> isikan link yg nak ke new tab 
> tick "from your computer
> klik "choose file" . so pilih lah gambar yg korang nak tu
> tunggu habis looding 
> save !

3 - yg ni pula untuk yg cuma ada url gambar *yang mls nak download*
> isikan title 
> isikan link yang nak ke new tab . BUKAN URL IMAGE TU !
> tick "from the web......."
> so isikan URL GAMBAR TU 
> tunggu habis looding
> save

so now.. dah tahu ?
faham ?
menjadi tak ?
kalau jadi.. bagus laaa

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

1 305 org comel komen ^_^: