Wednesday, 28 November 2012

Tutorial : Cara Pasang Blogskin Pada Blog


hai.. isha dapat request from aimie..
dia try pasang blogskin dekat blog dia yg kedua..
tp asyik tak jadi je..
isha buat jadi je..
ni blog isha yg kedua ...
terasa nak pakai blogskin :)
tak wajib follow
sebab isha meroyan dalam blog tuh.. haha
MUST FOLLOW BLOG Ishasweetyluvu
hehe

CARA DAPATKAN CODE BLOGSKIN
1 - KLIK SINI dulu untuk dapatkan skin yang comel untuk blog korang
*pilih lah yang mana yg berkenan di hati*
*boleh klik image tu untuk preview*
2 - dah jumpa yg comel ? ok.. scroll ke bawah sikit. then nampak tak mcm dekat pic bawah ni
klik "Blogger Main"
3 - bagi pengguna google Chrome , bila dah tekan "Blogger Main" tu akan keluar mcm ni.
Kalau yang lain tak tahu la.. hehe
tekan tau yg anak panah tunjuk tu
4 - nanti dia keluar satu notepad yg penuh dengan code kan ?
hah ! copy SEMUA code tu

CARA PASANG BLOGSKIN DALAM BLOG
1 - dashboard -> template -> scroll sampai bawah
> klik "Revert To Classic Template" *oren
> klik "Revert To Classic Template"  *biru
2 - high-light semua code dalam edit html tuh...
3 - DELETE SEMUA !
4 - paste kan code yang korang copy from notepad tu
5 - preview kejap :)
6 - kalau ok.. korang dah boleh ubah code2 tuh ya :)

CARA KEMBALIKAN BLOG KEPADA YANG ASAL
1 - just klik "upgrade template"
and semua akan kembali seperti yang asal

NOTE
bagi isha blogskin memang lah cantik.. tapi ia susah sikit dari segi nak masukkan apa2 widget
sebab bila korang dah pakai blogskin , automatik "Layout" korang akan hilang..
so , korang hanya ada "edit html" . kat situ jelah tempat korang nak mencantikkan blogskin korang tu

bagi yang tak beberapa mahir dengan mengubah code2 di edit html tu , hmm isha nasihatkan just guna simple template ke, denim template ke.. dan mcm2 lagi..
isha nasihat mcm tu bukan bermaksud isha dah tarrel pasal blogskin2 ni.. TAK ! 
tak tarrel mana pun.. just tahu basic2 je..

and one more thing.. dont know lah betul ke tak..
kawan isha cakap.. siapa yg baru pasang blogskin ni follower akan hilang..
betul ke ?
or widget follower tuh je yang hilang ?
isha rasa tak hilang kot... mybe just hilang widget follower tu je..
follower still ada di bahagian dashboard korang..
kan dekat situ ada tulis berapa follower , post dll

hope menjadi...

=GOOD LUCK=

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

5 305 org comel komen ^_^:

  1. Jom join GA ini , saya tag kamu :')
    Tinggalkan 'lovely note' kalau sudi ^^

    http://strawberrychocolateofsyamie.blogspot.com/2012/12/cik-lyeens-giveaway.html

    ReplyDelete
  2. Wah,, ! thanks kak isha menjadi sesangat suka lah semua tutor kak isha :D

    ReplyDelete