Wednesday, 21 November 2012

Tutorial : Update Status Di Blog


hai ^_^

tutor again..
huh.. idea takda nak tulis entry yg awesome.. so buat tutor..

kali ni cek mau ajar cara buat "update status" dekat blog hampa...
tapi hampa kene selalu tukaq lah status tu..

pollow step ni..

1 - dashboard -> layout -> add gadget -> pilih html/javascript
2 - copy code ni lepas tu paste dekat ruang html tu
*untuk copy , high-light code then tekan ctrl c (serentak)
<div style=" position:absolute; top:0px; center:10px; width:200px;"><center style="text-align: right;">Update Status<"URL ICON COMEL"></center><div style="Background-image:url(URL BACKGROUND);-moz-border-radius: 35px; border-radius: 35px; repeat; padding: 5px; border:1px dashed #FF00FF; filter:alpha(opacity=1.5); border-radius:5px;"><center><marquee>STATUS KORANG</marquee></center></div><div style=" position:absolute; top:50px; left:20px;"></div></div>
3 - save

NOTE 
red - kalau nak tukar kedudukan status tu boleh. "left , right , center"
pink - tuh title for box status tu . nak tukar silakan 
blue - letak icon comel . teman malas nak buat.. hangpa pi cari sendiri la yooo
purple - hah.. haktu hangpa pi cari url gambaq gambaq yg lawa untuk background box tu
orrange - hakni warna border box tu la ek.. pi KLIK SINI
cek tak tau lah ni colour apa - hah.. ni hangpa tulis la apa yng hangpa semua mau cakap tuh...

hope faham lah ek.. lol

=GOOD LUCK=

aduh.. aku cakap loghat apa tuh ? kedah ek.. lol.. main cakap je..

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

1 305 org comel komen ^_^: