Tuesday, 6 November 2012

Tutorial : Cara Nak Buat ChatBox Di Blog


assalamualikum
hoya hoya
lol

ok.. isha nak ajar korang macam mana nak dpt kan chatbox mcm dekat sidebar isha ni
hoho...nak juga ?
chat box ni senang untuk para blogger berinteraksi :)

ok.. first korang tekan cbox *tengok anak panah dalam gambar*


dah tekan ? nnt mesti keluar mcm ni kan ?
ok. now ikut step dalam ni k :)

step 1 - tekan sign up 

step 2 - tengok gambar bawah ni :)

step 3-  lepas dah daftar apa semua tuh.. log in yeee :)

step 4 - tengok gambar ni

step 5 - now.. korang dah boleh pilih warna apa untuk chat box korang...
klik pada kotak yg ada #FFFFF tuh then letak cursor dekat warna yg banyak2 tuh ek...
lepas dah siap then tekan apply...
lepas dah apply ada dia ckp "get your new code" kan... ok.. tekan tuh
ok.. now ada kod yg dia kasi.. now copy dulu kod tuh !!!!

step 6- dashboard -> layout -> add gadget -> html/javascript 
then paste kan kod yg korg copy tadi ek..
yang tittle tuh korang boleh isi .. mcm "chit chat" , "chatbox" etc 
tekan save arrengement tau :)
cer view blog korang..
jadi tak :)

kalau jadi that means isha dah pandai ajar org..
hehehe

please follow -> komen -> like 

*sori tuto kali ni panjang.. tapi korang faham kan :)

bye..
peace ^_^

Thanks Sebab Baca Entry Isha . LIKE sikit and say Oyeah !

3 305 org comel komen ^_^: